Molen van Jetten Uden

Fries suikerbrood

Ingrediënten:
300g bloem,
20g verse of 7g droge gist,
6g zout,
30g margarine of roomboter,
30g smaakstof (zie verderop in tekst) ,
150g melk,


Vulling:
3g kaneel,
200g gebroken suikerklontjes (geen gruis)

Instructie:
Broodbak machine:
Kneed het deeg van alle ingrediënten, behalve de vulling, tot het een soepele massa is. (zeker 15min)
Laat het deeg 30min rijzen.
Knijp voorzichtig de gebroken suikerklontjes en het kaneel door het deeg.
Het deeg voorzichtig tot een bol vormen en 5min laten liggen.
Het brood vormen en in een zeer vet ingesmeerd blik leggen.
40min laten narijzen.
De oven voorverwarmen op de hoogste stand gedurende 15min

Het brood afbakken op 200°C gedurende 35min de bakplaat net onder het midden van de oven zetten.
Na het bakken het brood direct uit het blik op wat uitgestrooide suiker laten vallen.

Let op pak het brood niet vast: de suikerstroop is zeer heet, het blijft aan de huid plakken en brandt in!

Smaakstof:
1 citroen en 1 sinaasappel of 2 citroenen,
40g suiker


Was de citroen en de sinaasappel zeer goed.
Rasp de gele schil van de citroen en de oranje schil van de sinaasappel heel fijn af.
Let op: het wit van de vrucht smaakt bitter!
Meng het geraspte door de suiker.
Dit mengsel is zeer lang houdbaar in de koelkast.
Smaakstof moet in gelijke hoeveelheid als de margarine of boter te worden gebruikt.
© by Patrick van Kessel