Volkorenbrood

IngrediŽnten:
450 gram volkorentarwemeel,
15 gram verse gist of 5 gram droge gist (bij een broodbak machine is droge gist aan te bevelen),
10 gram zout,
10 gram suiker,
250 ml water,
Eventueel een scheutje olijfolie of een blokje margarine (dit bevat enzymen die bakverbeterende eigenschappen hebben, verder wordt het brood iets langer houdbaar).
Het is belangrijk dat alle ingrediŽnten op kamertemperatuur zijn.

Instructie:
Broodbak machine:
Het is van groot belang dat het zout en de gist niet met elkaar in aanraking komen voordat het brood wordt gekneed. Om hiervoor te zorgen kan de volgorde het beste als volgt worden aangehouden: het water in de bakvorm doen dan de helft van het meel, vervolgens het zout, de rest van het meel en de overige ingrediŽnten. Wanneer u meteen bakt is de volgorde minder belangrijk. Selecteer het programma "Normaal". Haal na het gereedkomen van het brood deze zo vlug mogelijk uit het bakblik. Voor een lekkere korst kun je het brood met water bestrijken direct nadat het uit het bakblik is gehaald.

Handmatig:
Doe het zout onder in een mengkom met daar op het meel (op kamertemperatuur!) en maak hierin een kuiltje waarin u het met ongeveer 50ml water aangemaakte gist doet. Dek de mengkom af met een vochtige theedoek of vershoudfolie en laat de gist 10 minuten activeren. Doe vervolgens de overige ingrediŽnten erbij en ga zeer zorgvuldig kneden. Het zal zeker een half uur duren voordat u een stevig deeg heeft. Let op: tekort kneden geeft ongunstige eigenschappen aan het de kwaliteit van het brood, te lang niet. Wanneer het deeg zich tot een bal gevormd heeft, kan er eventueel worden doorgekneed op het aanrechtblad. (Wanneer het een roestvrijstalen of natuurstenen blad is, kan beter een houten plank worden gebruikt. Het blad moet eerst worden bestoven met bloem ter voorkoming van kleven van het deeg. Het deeg is goed wanneer het niet meer aan de handen plakt en droog aanvoelt.
Laat het deeg vervolgens in de mengkom, afgedekt met een vochtige theedoek of vershoudfolie een half uur rijzen. Druk het deeg vervolgens plat en rol het vervolgens op. Wanneer met in blik het brood wenst te bakken (busbrood), rolt met de deegrol (bestoven met bloem) plat en rolt het op. Laat het deeg nu 10 minuten op de plank vormen. Vorm het brood. Wanneer men een busbrood bakt dient de sluiting in de onderhoek te komen. Bak het brood af bij 220 ļC, een vloerbrood moet 40 minuten bakken en een busbrood 50 minuten. Na het bakken haalt men het brood zo vlug mogelijk uit de oven en bestrijkt het meteen met water.
De korst van een handmatig bereid brood is het lekkerst, omdat het deeg meteen de hete over ingaat, een broodbak machine heeft uiteraard enige tijd nodig om de baktemperatuur te bereiken. Men kan in de broodmachine uiteraard het programma volgen tot aan het bakproces en vervolgens het brood (als vloerbrood) afbakken in de oven.