RECEPTEN



Alle genoemde meelproducten zijn natuurlijk verkrijgbaar in ons Winkeltje.



Brood zonder kneden

Ingrediƫnten:

420 gram tarwemeel, tarwebloem, kruisherenmix, ujes molenbrood of speltbloem. (andere meelsoorten heb ik nog niet getest).
7 gram droge gist,

10 gram zout,
350 ml water (lauw).

Instructie:
Doe alle ingrediënten bij elkaar.

Roer alles goed door elkaar.

Zet dit in een kom afgedekt met plastic op kamertemperatuur 12 tot 24 uur weg.

 

Na deze 12 tot 24 uur, ontlucht het gerezen deeg.

Vorm het deeg tot een bol en zet dit nu 2 uur afgedekt met plastic op kamertemperatuur weg.

 

Zorg dat je na deze 2 uur een voorverwarmde gietijzeren pan met deksel in de oven hebt.

Laat de bol deeg in deze hete pan vallen.

Laat dit 1/2 uur met deksel op de pan bakken bij een oventemperatuur van 230 graden.

Daarna nog 15 min zonder deksel.

 

(ik heb dit ook in een broodbakvorm gedaan en dat werkt ook.)

.

print versie


Udens Molenbrood

Ingrediƫnten:

500 gr tarwemeel/meergranenmeel/kruisherenmix van de "Molen van Jetten"
15 gr verse gist
5 tot 10 gr zout (afhankelijk van je smaak)
10 gr suiker
325 gr udens leidingwater, bij meergranen en kruisherenmix minder water gebruiken.

(Bij niet udense ingrediknten is de smaak niet gegarandeerd)

Bereiding voordeeg:
24 uur van te voren:
meng 1/7 van alle producten en zet dit in een gesloten bakje in de koelkast.

Bereiding:
Meng de rest van de producten (6/7) samen met het voordeeg op tafel.
Maak een ring van het meel, het zout en de suiker leg in het midden brokjes gist en giet er een beetje water bij.
Los de gist op en schuif er een beetje meel in. Herhaal dit tot al het water verwerkt is.
Vergeet niet de voordeeg uit de koelkast toe te voegen bij het deeg.

Kneden:
Kneed het met 1 hand samen tot een bol en ga door met kneden.
Kneed minstens 20 min tot je het deeg tot een doorzichtig vlies kan uittrekken.
(ja dit kost kracht en dus komt er een beetje zweet op het voorhoofd).

Voorrijs:
Zet het deeg nu 25 min afgedekt op een warme plek (niet in de oven).

Rust:
Leg nu het deeg op een houten plank en laat het 10 min rusten.

Vormen:
Maak de tafel nu nat met heet water (dan plakt het deeg niet aan tafel)
Druk het deeg tot een platte plaat (2x de breedte van het bakblik of uiteindelijke vorm).
Vouw van 2 kanten het deeg naar het midden en rol het deeg nu strak op.

Narijs:
Leg de rol nu in het ingevette bakblik (sluiting in de onderhoek) of leg rol op de bakplaat (sluiting onder).
Zet het bakblik nu 50 min op een warme plek (niet in de oven) of zet de bakplaat nu 40 min op een warme plek (niet in de oven).

Bakken:
Oven ongeveer 15 min vooraf voorverwarmen. Hete lucht oven op 200 graden of gas oven op 240 graden.
Brood in bakblik nu ongeveer 40 min bakken of brood op bakplaat nu ongeveer 30 min bakken.

print versie



Pannenkoeken

Ingrediknten:
250 gram pannenkoekmeel,
500 ml melk,
1 ei,
75 gram boter of margarine en

Instructie:
Doe het meel in een mengkom en breek vervolgens het ei op het meel en voeg de helft van de melk toe. Maak vervolgens een glad beslag door deel voor deel de rest van de melk toe te voegen. Bak vervolgens de pannenkoeken in hete boter.
print versie



Kruidkoek met "onze mix"

Ingrediknten:
zakje Kruidkoekmix,
200 ml karnemelk,
evt 1 ei, evt 50 gram rozijnen.


Instructie:
Voeg alles bij elkaar en mix het met de mixer op de hoogste stand.
Doe alles in een smalle cake vorm.
Zet dit 70-80 minuten in de voorverwarmde oven op 160 graden.
Daarna ongeveer 5 min uit de vorm halen.
print versie



Kaneelkoek met "onze mix"

Ingrediknten:
zakje Kaneelkoekmix,
200 ml karnemelk,
evt 1 ei

Instructie:
Voeg alles bij elkaar en mix het met de mixer op de hoogste stand.
Doe alles in een smalle cake vorm.
Zet dit 70-80 minuten in de voorverwarmde oven op 160 graden.
Daarna ongeveer 5 min uit de vorm halen.
print versie



Volkorenbrood

Ingrediknten:
450 gram volkorentarwemeel,
15 gram verse gist of 5 gram droge gist (bij een broodbak machine is droge gist aan te bevelen),
10 gram zout,
10 gram suiker,
250 ml water,
Eventueel een scheutje olijfolie of een blokje margarine (dit bevat enzymen die bakverbeterende eigenschappen hebben, verder wordt het brood iets langer houdbaar).
Het is belangrijk dat alle ingrediknten op kamertemperatuur zijn.

Instructie:
Broodbak machine:
Het is van groot belang dat het zout en de gist niet met elkaar in aanraking komen voordat het brood wordt gekneed. Om hiervoor te zorgen kan de volgorde het beste als volgt worden aangehouden: het water in de bakvorm doen dan de helft van het meel, vervolgens het zout, de rest van het meel en de overige ingrediknten. Wanneer u meteen bakt is de volgorde minder belangrijk. Selecteer het programma "Normaal". Haal na het gereedkomen van het brood deze zo vlug mogelijk uit het bakblik. Voor een lekkere korst kun je het brood met water bestrijken direct nadat het uit het bakblik is gehaald.

Handmatig:
Doe het zout onder in een mengkom met daar op het meel (op kamertemperatuur!) en maak hierin een kuiltje waarin u het met ongeveer 50ml water aangemaakte gist doet. Dek de mengkom af met een vochtige theedoek of vershoudfolie en laat de gist 10 minuten activeren. Doe vervolgens de overige ingrediknten erbij en ga zeer zorgvuldig kneden. Het zal zeker een half uur duren voordat u een stevig deeg heeft. Let op: tekort kneden geeft ongunstige eigenschappen aan het de kwaliteit van het brood, te lang niet. Wanneer het deeg zich tot een bal gevormd heeft, kan er eventueel worden doorgekneed op het aanrechtblad. (Wanneer het een roestvrijstalen of natuurstenen blad is, kan beter een houten plank worden gebruikt. Het blad moet eerst worden bestoven met bloem ter voorkoming van kleven van het deeg. Het deeg is goed wanneer het niet meer aan de handen plakt en droog aanvoelt.
Laat het deeg vervolgens in de mengkom, afgedekt met een vochtige theedoek of vershoudfolie een half uur rijzen. Druk het deeg vervolgens plat en rol het vervolgens op. Wanneer met in blik het brood wenst te bakken (busbrood), rolt met de deegrol (bestoven met bloem) plat en rolt het op. Laat het deeg nu 10 minuten op de plank vormen. Vorm het brood. Wanneer men een busbrood bakt dient de sluiting in de onderhoek te komen. Bak het brood af bij 220 :C, een vloerbrood moet 40 minuten bakken en een busbrood 50 minuten. Na het bakken haalt men het brood zo vlug mogelijk uit de oven en bestrijkt het meteen met water.
De korst van een handmatig bereid brood is het lekkerst, omdat het deeg meteen de hete over ingaat, een broodbak machine heeft uiteraard enige tijd nodig om de baktemperatuur te bereiken. Men kan in de broodmachine uiteraard het programma volgen tot aan het bakproces en vervolgens het brood (als vloerbrood) afbakken in de oven.
print versie



Brood met onze "kruisherenmix"

Ingrediknten:
500 gram kruisherenmix,
20 gram verse gist of 7 gram droge gist (bij een broodbak machine is droge gist aan te bevelen),
290-300 g water, 's zomers koud water nemen, in de winter lauw water.
GEEN zout (zit al in de mix)

Instructie:
Broodbak machine:
Alles in de broodbak machine doen en een normaal programma kiezen van ca. 4 uur.
print versie



Cake

Ingrediknten:
220 gram tarwemeel of tarwebloem,
200 gram boter,
180 gram suiker,
5 gram bakpoeder,
3 eieren,
beetje zout.

Instructie:
Mix de boter met suiker tot het zacht en romig is. Voeg een voor een de eieren toe en mix telkens het mengsel. Meng het meel met het bakpoeder en mix dit in gedeelten bij het botermengsel. Vet een cakevorm in en doe het beslag er in. Bak de cake gedurende 80 minuten in de voorverwarmde oven op 160 graden.
print versie



Krenten- of rozijnenbrood

Ingrediknten:
180 ml melk of water,
6 gram zout,
15 gram margarine,
300 gram tarwebloem,
10 gram suiker,
7 gram gist en
30 gram krenten of rozijnen. Deze moeten eerst in water worden geweld.
Eventueel kan met kruiden, zoals kaneel (theelepeltje) of ongeveer 50 gram bakpoeder toevoegen.

Instructie:
Broodbak machine:
Doe de ingrediknten in het bakblik en waak ervoor dat het zout en de gist met elkaar niet in contact komen. Alleen de krenten blijven nog achterwege. Selecteer het programma "Normaal". Wanneer de machine een geluidssignaal geeft kan men de krenten in het deeg knijpen. Laat ondertussen het programma gewoon doorlopen.
Handmatig:
Bereid het deeg op een zelfde wijze als bij het volkorenbrood en na het eerste rijzen (tijdens het vormen) worden de krenten in het deeg gekneed. Wanneer men het brood afbakt als vloerbrood bedraagt de baktijd ongeveer 35 minuten, bij een busbrood ongeveer 45 en wanneer u er bolletjes van maakt bedraagt de baktijd ongeveer 30 minuten
print versie



Fries suikerbrood

Ingrediknten:
300g bloem,
20g verse of 7g droge gist,
6g zout,
30g margarine of roomboter,
30g smaakstof (zie verderop in tekst) ,
150g melk,

Vulling:
3g kaneel,
200g gebroken suikerklontjes (geen gruis) ,

Instructie:
Broodbak machine:
Kneed het deeg van alle ingrediknten, behalve de vulling, tot het een soepele massa is. (zeker 15min)
Laat het deeg 30min rijzen.
Knijp voorzichtig de gebroken suikerklontjes en het kaneel door het deeg.
Het deeg voorzichtig tot een bol vormen en 5min laten liggen.
Het brood vormen en in een zeer vet ingesmeerd blik leggen.
40min laten narijzen.
De oven voorverwarmen op de hoogste stand gedurende 15min
Het brood afbakken op 2000C gedurende 35min de bakplaat net onder het midden van de oven zetten.
Na het bakken het brood direct uit het blik op wat uitgestrooide suiker laten vallen.

Let op pak het brood niet vast: de suikerstroop is zeer heet, het blijft aan de huid plakken en brandt in!


Smaakstof:
1 citroen en 1 sinaasappel of 2 citroenen,
40g suiker

Was de citroen en de sinaasappel zeer goed.
Rasp de gele schil van de citroen en de oranje schil van de sinaasappel heel fijn af.
Let op: het wit van de vrucht smaakt bitter!
Meng het geraspte door de suiker.
Dit mengsel is zeer lang houdbaar in de koelkast.
Smaakstof moet in gelijke hoeveelheid als de margarine of boter te worden gebruikt.

print versie



Paprikapizza met pancetta.
Voor 2 pizzas elk voor 4-6 personen

Ingrediknten:
Voor het pizzadeeg:
450g tarwebloem,
1tl zout,
1=tl droge gist,
2el olijfolie,
ca. 2=dl warm water.

Voor de vulling:
2el olijfolie,
2 teentjes knoflook, geperst,
225g gerookte pancetta in blokjes,
2 grote rode paprikas schoongemaakt en in blokjes gesneden,
400g tomaten blokjes uit blik, uitgelekt en gekruid,
2el tomatenpuree,
zeezout en vergemalen zwarte peper,
115-175g hele zwarte olijven,
115g geraspte parmezaanse kaas.


Instructie:
Vet 2 bakplaten in of bestuif ze met bloem.
Zeef voor het deeg de bloem en het zout boven een grote kom en roer de gist erdoor.
Maak in het midden een kuiltje. Voeg al roerend de olie toe en zoveel water dat er een zacht deeg ontstaat.
Leg het deeg op een met bloem bestoven ondergrond en kneed het glad.
Vorm er een bal van, leg deze in een lichtjes met olie ingevette kom, dek af en laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Verhit voor de vulling de olie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook 30sec.
Doe de pancetta erbij en roerbak het geheel op hoog vuur tot er vet vrijkomt en de pancetta lichtbruin is.
Haal alles uit de pan en laat het rusten. Doe de paprikas in de pan en bak ze in 7min. net zacht. Haal de pan van het vuur en voeg de pancetta toe aan de paprikas.
Leg het deeg op een met bloem bestoven ondergrond en deel het in tweekn.
Rol elk stuk deeg uit tot een dunne, ronde lap van 30cm doorsnee. Leg de pizzabodems op de bakplaat.
Meng de tomatenblokjes met de tomatenpuree en peper en zout. Verdeel het dit mengsel over de pizzabodems;
laat daarbij langs de randen 1cm vrij. Verdeel het pancettamengsel gelijkmatig over de tomaten en strooi de olijven erover.
Strooi de parmezaanse kaas erover. Verwarm intussen de oven voor op 2200C. Bak elke pizza (een voor een) 20-25min.
tot de bodem knapperig en de vulling goudbruin is. Serveer de pizzas warm.
print versie



Oliebollen

Ingrediknten:
500 gram tarwebloem,
30 gram gist,
4.5 deciliter melk,
snufje zout,
2 eieren
1 lepel suiker,
250 gram tesamen gewogen krenten, rozijnen, sukade en oranjesnippers.
frituur (liefst zonnebloemolie)

Instructie:
Los de gist op in een beetje lauwe melk met de suiker. (Suiker bevordert het rijzen) Zeef de bloem in een kom, strooi het zout langs de rand eromheen. Klop de rest van de melk - die vooral niet ijskoud moet zijn - door de bloem tot een glad dik beslag, voeg er de geweekte gist bij, vervolgens de losgeroerde eidooiers en ten slotte het stijf geslagen eiwit. Roer er dan heel losjes de krenten, rozijnen enzovoort door (gewassen en goed gedroogd) en laat het beslag op onder een doek op een warme plaats rijzen. Niet te lang hoogstens een half uur, u krijgt mooiere bollen als het deeg nog kan rijzen in de olie. Maak de olie in de frituur goed heet. (160:C-165:C) (Erg fijn worden de bollen als er zonnebloemolie wordt gebruikt, die laat geen olie of vet smaak na.) De temperatuur van de olie is erg belangrijk - is de olie niet heet genoeg dan gaat het deeg "koken" in de olie, is het te heet dan worden de bollen te hard. Voorkom dat er blauwe damp van de olie komt en probeer even met een broodkorstje of de olie meteen gaat bakken. Dompel een lepel even in kokend water, schep daarmee wat deeg uit de kom en laat dit voorzichtig in de olie glijden. Maak vooral niet te grote bollen. Laat ze bakken tot ze mooi goudbruin zijn, laat ze even uitlekken, leg ze op een schaal, liefst niet op elkaar en strooi er wat poedersuiker over.
print versie



Pepernoten

Ingrediknten:
125 gram bloem,
100 gram boter,
125 gram zelfrijzend bakmeel,
80 gram bruine basterdsuiker,
2 eetlepels water,
1 mespuntje zout,
1 eierdooier,
1 theelepel speculaaskruiden.

Instructie:
Kneed alle ingrediknten door elkaar tot een soepele bal deeg. Leg deze bal een uur in de koelkast. Smeer de bakplaat in met boter. Draai van de helft van je bol deeg allemaal kleine balletjes, ter grootte van een knikker. Leg de kleine balletjes op gelijke afstand op de bakplaat. Je kunt van de helft van de bol ongeveer iin bakplaat vol pepernoten maken. Druk elk balletje een beetje plat met je duim. Bak de pepernoten in 20 minuten gaar en goudbruin op 160 :. Laat ze daarna afkoelen. Je kunt onder het bakken alvast de volgende portie maken.
print versie



Taai Taai

Ingrediknten:
300 gram honing,
een half ei,
300 gram gezeefde bloem,
12 gram bakpoeder,
10 gram speculaaskruiden,
twee ingevette vellen bakpapier.

Instructie:
Meng de honing met het ei. Kneed deze massa met de gezeefde bloem, bakpoeder en speculaaskruiden tot een soepel deeg. Laat het deeg minstens 12 uur rusten. Rol het deeg uit tussen twee ingevette vellen bakpapier (tot het 1 cm dik is) en steek er vormpjes uit. Bak het 15 tot 20 minuten op 200 graden in een voorverwarmde oven.
print versie


 

website stats