GESCHIEDENISEen paar enthousiaste mensen van de heemkundekring Uden zijn bezig om de geschiedenis van de molen nogmaals goed uit te zoeken.
En ze hebben ontdekt dat onderstaand verhaal niet voor 100% klopt.
Ze hebben hun bevindingen in een boek uitgeven en wij moeten onderstaande texten nog aanpassen. Het boek "Dese Nuwe Moole" is natuurlijk verkrijgbaar op de molen.
1811 is de oudste datum die in de molen te vinden is.

In de koppelbalk staat "dese nuwe moole wort nu aen gemale door Hendrieca Aleconde van" voltooiing van de naam ontbreekt maar iets onder deze text staat eveneens ingekerft 1811
de koppelbalk met de tekst
Volgens de gegevens die we bij de heemkundekring hebben kunnen vinden moet dit Hendrica Aldegonda van Gemonde geweest zijn. Zij was de vrouw van de eerste burgemeester van Uden (Andreas van der Meulen)

Of het jaartal 1811 het bouwjaar of alleen de komst van de molen naar uden is onbekend.

Wel bekend is dat in 1815 Adriaan van Gemonde de molenaar is.
Een paar jaar later staat vermeld dat H. van de Broek de 2de man van Hendrica Allegonda van Gemonde de molenaar is.

In 1830 staat de weduwe H.A. van Gemonde als eigenaresse vermeld, Henricus van de Broek is dan vermoedelijk nog molenaar.
graffiti van 'van der Meulen'
Omstreeks 1858 wordt de dochter van Henrica Allegonda van Gemonde A. van der Meulen de nieuwe eigenaar.

In 1862 neemt de zeer jongeA.M.A. Rohling door erfenis het eigendom van haar oma over, de molenaar is dan Lambert Sommers.

In 1863 is er al weer een nieuwe eigenaar A.M.A. Rohling haar oom A.J. Verhoeven erft de molen maar die verkoopt al in 1867 de molen aan Martinus Poos.

In 1883 verkoopt Poos de molen aan Cornelis Roozen die zelf ook molenaar wordt.
graffiti van 'C Roozen' in de steenlijst
Op 6 augustus 1910 werd Cornelis Roozen consessie verleend tot uitbreiding "zijner" korenmalerij met een benzinemotor van 16 PK. Als Cornelis Roozen overlijdt wordt zijn vrouw eigenaresse van de molen. Na wed.Roozen staan F. Bakermans en W.A. Bakermans genoemd als eigenaren.
graffiti van 'F Bakermans' in de steenlijst

Inmiddels is de molen verplaats van de Helenastraat naar de huidige plaats. Dit gebeurde vermoedelijk in 1918/1919 in opdracht van Franciscus Bakermans door de molenmakers Gebr. van Tartwijk uit Stratum.

De volgende molenaar is in oktober 1922 Hendrikus van den Hoogen.

In 1925 word A.P.M Jetten genoemd als molenaar. Hij krijgt in 1925 ook consessie voor de uitbreiding van zijn maalderij. De uit limburg afkomstige familie Jetten blijft tot 1971 molenaar.

In dat jaar wordt de molen verkocht aan de gemeente Uden die de molen laat restaureren.
Wij danken de heemkundekring Uden, Udenarchief Bressers en dhr van de Wijgert voor de aangeleverde informatie om dit deel van de site zo compleet mogelijk te maken.